fredag 15 augusti 2008

Förskola/Dagis

Jag tycker det är så fånigt att man bytte namn från dagis till förskola. Vad är det för fel på namnet daghem eller dagis? Dagis är ju så lätt att säga för små barn dessutom. Säga förskola... det är mycket knepigare. Dagis ligger ju så behagligt i munnen även för mig som vuxen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man bytte namn eftersom det skedde så många kvalitativa förändringar inom dagis/förskolan. T ex att vi numera har en läroplan (Lpfö 98)som gör att det inte ska spela någon roll i vilken förskola barnet går i eller vart i landet den ligger - barnet har rätt till målen och riktilinjerna i läroplanen vilket gör att ALLA barn ska få en liknande grund att stå på inför förskoleklassen och skolstarten. Förskollärarna har 4-4,5årig universitetsutbildning (istället för den tidigare nätta utbildningen på 1-2 år) och dagens förskola har åtaganden och kvalitetsredovisas varje år. Sist men inte minst: idag finns en helhetssyn på barnets lärande - man talar om "lärandet 1-16 år", alltså att barnens lärande inte börjar när de startar i skolan, det börjar i och med födseln.

Att se, förstå och kunna utmana barnen i deras lärande, nyfikenhet och upptäckarglädje i grupp är svårt och det krävs en bra utbildning, stort engagemang och en FÖRSKOLA. Det som "dagis" stod för är något helt annat än vad "förskola" står för idag - därför är namnbytet viktigt (och även laddat i vissa fall).

Jag jobbar som förskollärare och har inga problem med att barn och föräldrar kallar vår verksamhet för dagis. Jag gick själv på dagis när jag var liten och älskade det! Däremot är det väldigt störande när t ex politiker som uttalar sig i media eller nyhetsuppläsare benämner förskolan som dagis - vi jobbar så hårt för att få upp vår yrkesstatus (som trots allt slit är skrämmande låg) och att få omvärlden att se 1-5åringens kompetens och förutsättningar. Ingen vill utbilda sig i 4-4,5 år på universitetet och sen höra av en politiker att man jobbar på dagis.